Mayday – mayday – mayday!

Mayday – mayday – mayday!

Båter synker, trær faller over ende og regnet bøtter ned – høsten kommer! Vel – kanskje ikke en mayday-situasjon i ordets rette forstand, men vi går inn i en tid hvor vær fort kan utfordre materielle verdier både til lands og til vanns.

Ofte har vi behov for hjelp der vi er, men hva når vi trenger rask hjelp der vi ikke befinner oss? Det er akkurat dette vi nå har løst i siste versjon av SAVER-appen. Nå kan du utnytte ressursene på stedet der du trenger hjelp, selv om du ikke er i området.

Jeg skal med egne erfaringer forklare hvorfor denne metoden for hjelp kan bli avgjørende i fremtiden.

Båten som synker …

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har rykket ut til båter som holdt på å synke eller som hadde sunket ved kai i min tid som redningsmann.

Felles for de alle var at de fleste skadene kunne vært unngått med litt forebygging og oppsyn. Et typisk eksempel er hyttefolk som har en båt på hytta. Da kan det gå en del dager, eller kanskje uker, mellom hver gang man har oppsyn med båten.

La meg bruke skjærgårdsjeepen på Hvaler som et eksempel. Kombinasjonen av løv fra trær som tettet selvlensingen, styrtregn og kraftig vind gjorde at denne båten i løpet av kort tid ble overfylt med sjøvann og sank ved kai. En båt med en prislapp på kanskje 500.000 lå under vann, havarert med akutt forurensing av bensin og oljer.

*Nordland

Min konklusjon: Denne båten kunne enkelt vært berget før havariet var et faktum. Med enkle grep som å bruke SAVER-appen kan man enkelt hjelpe hverandre med oppsyn.

Trampolinen som tar av …

Det er ingen høst uten at mediene skriver at uværet slår inn, og politiet melder samtidig på Twitter at alle må sikre løse gjenstander for nå blir det ragnarok. Likevel kommer høststormene som «julekvelden på kjerringa». Trampolinen flyr rundt i nabolaget uten sikring, til stor fare for å skade personer og materiell.

Det er så mye billigere å forebygge enn å rydde opp etter ulykker.

Min konklusjon: Trampoliner kan enkelt sikres ved å få hjelp av andre. Enten man selv er hjemme eller befinner seg på andre steder når uværet slår inn.

Trær som faller over ende …

Det er enorme mengder trær som blåser ned under ekstremvær. Det kan forårsake store skader på både eiendom og infrastruktur. Her gjelder det selvsagt å være føre var og kappe ned det man anser som en mulig fare hvis det skulle komme kraftig vind.
Men trær vil fortsatt blåse ned i fremtiden, og da må vi handle når vi trenger det.

Det er ikke få personer som har både motorsag, øks og arbeidslyst. Denne ressursen må utnyttes når behovet er der. 

*Sørlandet

Min konklusjon: Med en stor dose anerkjennelse og en liten sum penger er jeg sikker på at «folk vil hjelpe folk» når ekstremværet slår inn.

Strømmen har gått på hytta …

Med både ferskt elgkjøtt i fryseren og et par overvåkningskamera installert, er det lite gunstig med strømbrudd på hytta. Spesielt når jeg tar høstferien i Spania.

Hvordan skal jeg da få noen til å trykke på et par viktige knapper for reset slik at jeg får elektronikken i gang igjen? En enkel ting å fikse – men noen må faktisk gjøre det. Men hvem?

Felles for de ulike situasjonene er at de kan løses med rask og god hjelp fra andre. Kanskje raskere, enklere og rimeligere enn jeg selv er i stand til å gjøre det.

-Last ned den nye versjonen av SAVER fra AppStore eller Google Play, den kan bli nyttig før du vet ordet av det. Kombinerer du i tillegg SAVER appen med WarnMe sin varslingstjeneste for problemvær – har du din egen beredskap rett i lomma!

Mayday – mayday – mayday!

Anbefalt for deg